ANBI

 

ANBI

 

ANBI is de afkorting van: Algemeen Nut Beogende Instelling. 
De Belastingdienst heeft Historische vereniging Raalte en Omstreken de ANBI status verleend. Hierdoor kunnen giften aan onze vereniging fiscaal gunstig worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Hierdoor mag u een gift aan De Historische Vereniging Raalte en Omstreken bij het berekenen van de aftrek, met 25% verhogen tot een maximum van € 1.250.

 

Dit zijn de voordelen van periodiek schenken:  
• Alle donaties zijn aftrekbaar – er is dus géén drempelbedrag en ook geen maximum.  
• U krijgt een deel van uw donatie terug van de Belastingdienst.  
• U kunt dat voordeel zelf houden, óf toevoegen aan uw donatie (geheel of gedeeltelijk).  
• Uw gehele gift komt ten goede aan de Historische Vereniging Raalte en Omstreken, omdat die dankzij de ANBI-status geen schenkbelasting hoeft te betalen. 

 

Het door de Belastingdienst toegekende RSIN nummer is:  812492146

 

Beleidsplan van de vereniging

Om als ANBI in aanmerking te komen, dient er een beleidsplan beschikbaar te zijn voor puiblicatie op internet.

Het volgende concept zal tijdens de jaarlijkse ledenvergadering ter goedkeuring worden voorgelegd.

Het beleidsplan kunt u hier inzien.

 

Beleidsplan Historische Vereniging Raalte en Omstreken 2024-2028

 

Voorwoord

Raalte heeft een rijke geschiedenis waar we trots op zijn. De Historische Vereniging Raalte en Omstreken zet zich in om die geschiedenis op vele fronten tot leven te laten komen, zichtbaar te maken en ook de kennis daarvan over te dragen aan de Raaltenaren en andere belangstellenden. De vereniging heeft een breed historisch spectrum op het materiële en immateriële erfgoed van en in Salland met als kern de gemeente Raalte. Ze doet onderzoek en verricht speurwerk en conserveert dit erfgoed op verschillende manieren om dit ook aan nakomende generaties door/mee te kunnen geven. Verder stimuleert de vereniging leden en andere belangstellenden ‘vondsten’ te doen in de geschiedenis van Raalte en omgeving en dit met elkaar te delen en zo de historische waarde ervan vast te kunnen leggen. De vereniging wil een actieve herkenbare en maatschappelijke rol spelen in het sociaal-culturele leven van Raalte en dat in samenwerking met andere organisaties, die vergelijkbare doelstellingen of raakvlakken hebben met die van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken.

 

1. De Vereniging

De Historische Vereniging Raalte en Omstreken (HVR&O) is op 22 september 1988 opgericht en is uitgegroeid tot een actieve, bloeiende, stabiele vereniging met een nog steeds stijgend aantal leden. De HVR&O kent nu ongeveer 750 leden. Daarvan spelen circa 20 leden een actieve rol. Zij vormen o.a. het bestuur, maken deel uit van de geactiveerde commissies en werkgroepen of leveren op enigerlei andere wijze een actieve bijdrage. De vereniging heeft geen betaalde krachten in dienst en draait volledig op vrijwilligers.

Zoals de naam Historische Vereniging Raalte en Omstreken al zegt, beperkt de vereniging zich niet alleen tot Raalte. Zo is de historische Werkgroep Historisch Heeten een onderdeel van de HVR&O. Deze werkgroep heeft echter wel een zelfstandig, eigen bestuur en kent geen leden maar ‘vrienden’. Meer historische werkgroepen in de gemeente Raalte zouden zich op vergelijkbare wijze kunnen aansluiten bij de Historische Vereniging Raalte en Omstreken.

De Historische Vereniging Raalte en Omstreken is erkend als een vereniging met een culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) status. Dat betekent onder andere dat er fiscale voordelen gelden voor donateurs van de vereniging. Voor het verkrijgen van een culturele ANBI-status is onder andere vereist, dat de vereniging een beleidsplan moet opstellen dat in de Algemene Ledenvergadering door de leden wordt goedgekeurd. Dit beleidsplan moet openbaar worden gemaakt via internet of anderszins.

2. Doelstelling

De doelstelling van de vereniging is de belangenbehartiging van historisch geïnteresseerden, het organiseren van contactavonden en lezingen, het stimuleren en begeleiden van onderzoek naar het verleden van de gemeente Raalte en omstreken. Zij administreert en documenteert dit, al dan niet in samenwerking met instellingen, stichtingen en verenigingen die een soortgelijk doel nastreven.

De verzamelde kennis van dit materiële en immaterieel erfgoed stelt de vereniging in al haar facetten openbaar beschikbaar middels een eigen bibliotheek, tentoonstellingen, lezingen, voordrachten etc. Ook stelt zij dit beschikbaar voor educatieve doeleinden, scholen, andere verenigingen etc.

De vereniging verstrekt aan belangstellenden/geïnteresseerden op de hiervoor aangegeven terreinen informatie bij hun onderzoek. Zij kunnen ook zelf een bijdrage leveren aan één van de hierna genoemde kernpunten.

3. Kernpunten

Vanuit de doelstellingen van de vereniging is er een aantal kernpunten te benoemen in de werkzaamheden van de vereniging:

  1. Het bevorderen van het behoud van materiaal en kennis over de geschiedenis van de mensen (genealogie), het land en de bebouwing (kadastrale info) in de gemeente Raalte, met name door het beschrijven van materiaal en immaterieel erfgoed (geschriften, foto’s, overig (beeld)materiaal) en andere kennis (zoals uitgeschreven verhalen, anekdotes etc.);
  2. Het toegankelijk maken en verspreiden van kennis en informatie aan de leden over onderzoek over de geschiedenis van Raalte, alsmede van opgetekende verhalen en anekdotes door eigen publicatie in het kwartaalblad de Kruudmoes;
  3. Het bevorderen en levend houden van het Sallands dialect als onderdeel van het Nedersaksisch;
  4. Het verzamelen van historische Sallandse  klederdracht;
  5. Meer leden actief in commissies of werkgroepen betrekken bij de uitvoerende taken van de vereniging, met daarbij (in-)directe ondersteuning vanuit het bestuur;
  6. Het (bevorderen van het) uitgeven van boeken of andere vormen van publicaties over de geschiedenis en/of historische gebeurtenissen van Raalte, en daarbij afspraken maken over betrokkenheid/medewerking vanuit de Historische Vereniging;
  7. Het organiseren van lezingen, presentatie van foto’s en dia’s, het Historisch Café, voordrachten en tentoonstellingen;
  8. Het beheren van een Verenigingsbibliotheek waarin alle belangrijke/interessante historische informatie in boeken en andere publicaties over Raalte -als onderdeel van Salland- goed geconditioneerd en beveiligd worden bewaard en op verzoek kunnen worden uitgeleend. Dit betreft ook het opnemen van nieuwe informatie;
  9. Het bevorderen van communiceren met en informeren van overheidsinstellingen, publieke kanalen (bv. kranten) en sociale media (bv. facebook etc.). De vereniging heeft inmiddels een brede deskundigheid op vele terreinen van de geschiedenis van Raalte opgebouwd. Zij wil als onafhankelijke partij een partner zijn voor de gemeente Raalte en andere overheden en organisaties. Ze zal gevraagd en ongevraagd advies geven bij onderwerpen m.b.t. archiveren/scannen van documenten van cultuurhistorische waarde, maar ook bij bouwplannen, inrichten van parken etc. waarbij cultuurhistorische aspecten aan de orde zijn;
  10. Het interesseren van de jeugd voor de historie van Raalte en omstreken door alle scholen in Raalte aan te schrijven over mogelijke ondersteuning. Dit door het laten zien van film- of fotopresentaties over de historie van Raalte en omstreken of bij bijvoorbeeld genealogieprojecten.
  11. Het onderzoeken voor het verkrijgen van een eigen permanent onderkomen/huisvesting voor continuïteit van de vereniging.

4. Beleidsplan

Om aan de hiervoor bij punt 2 aangegeven doelstelling te kunnen voldoen, heeft het bestuur dit beleidsplan opgesteld, getoetst aan de statuten van de vereniging en onderzocht welke middelen beschikbaar gesteld moeten worden om deze doelen te halen.

Met dit beleidsplan wil de vereniging enerzijds invulling geven aan de doelstellingen via voorgenomen en concrete activiteiten en anderzijds verantwoording afleggen over uitgevoerde activiteiten. De context van de werkzaamheden is vastgelegd in beslissingen van het hoogste orgaan van de vereniging: de Algemene Ledenvergadering (ALV). Op 8 oktober 2024 heeft de ALV dit beleidsplan vastgesteld en goedgekeurd voor een periode van vijf jaar, te weten van 2024 t/m 2028. Een en ander is beschreven in de Grondslag Beleidsplan Statuten van 22 september 1988, maar deze zijn toen niet notarieel vastgelegd. Op 25 oktober 1996 is dit alsnog gebeurd, met een statutenwijziging op 11 juni 2003. De vereniging heeft toen haar naam veranderd van Historische Vereniging ‘Erve Strunk’ in Historische Vereniging Raalte en Omstreken.

De begroting voor deze ontwikkelingsplannen wordt jaarlijks vastgesteld. Daarin wordt beschreven welke middelen ter beschikking komen en hoe deze aangewend worden voor de activiteiten. Bij de ontwikkeling van (ict-)projecten wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van open source applicaties om kosten te drukken. Middels het jaarverslag legt het bestuur aan de Algemene Ledenvergadering rekening en verantwoording af over alle financiële zaken en activiteiten van het afgelopen verenigingsjaar.

5. Organisatie- en bestuursstructuur

Het dagelijks bestuur van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken bestaat uit respectievelijk een voorzitter, een secretaris een penningmeester, aangevuld met een of enkele overige bestuursleden. Verder zijn er bestuursondersteunende commissies en werkgroepen. Voor elke activiteit daarvan is een der bestuursleden aangewezen als aanspreekpunt vanuit het bestuur van de vereniging.

Een commissie wordt blijvend ingesteld voor een bepaald deelgebied (bijv. commissie klederdracht). Een werkgroep is altijd tijdelijk van karakter en wel totdat het bestuur de uitgewerkte en afgeronde opdracht heeft geaccepteerd/goedgekeurd. Elke commissie of werkgroep moet voor aanvang van de werkzaamheden een plan van aanpak bij het bestuur indienen. Op basis van dat plan van aanpak wordt de voortgang tussentijds op afgesproken data afgestemd met (de vertegenwoordiger van) het bestuur. Commissies en werkgroepen geven daarnaast in elke ALV  een verslag van de stand van zaken van de opdracht. De leden van de commissies en werkgroepen zijn lid van de Historische vereniging Raalte en Omstreken.

Het bestuur van de vereniging is verantwoordelijk voor de contacten met zusterorganisaties, erfgoed-organisaties en het gemeentebestuur of ambtenaren/commissies van de gemeente Raalte.

 

 

 

 

6. Commissies en werkgroepen

Het bestuur heeft in de ALV van 3 oktober 2023 de huidige commissies of werkgroepen herbevestigd/ ingesteld. De commissies en werkgroepen maken jaarlijks hun eigen werkplan dat aanhaakt bij het algemene beleidsplan van de vereniging. De werkplannen worden in de bestuursvergaderingen besproken, en het bestuur ziet toe op de haalbaarheid en met name de onderlinge samenhang van de plannen. Plannen worden uitgewerkt met een financiële paragraaf, indien van toepassing. De penningmeester ondersteunt de commissies en werkgroepen met het opstellen van de financiële paragraaf.

Alle commissies en werkgroepen hebben een vertegenwoordiger in het bestuur of worden in het bestuur door een bepaald bestuurslid vertegenwoordigd. Een commissie of werkgroep kan ook bestaan uit uitsluitend bestuursleden die gezamenlijk een bijzondere taak hebben.

7. Financieel beleid

De vereniging voert een financieel beleid dat wordt gekenmerkt door de volgende uitgangspunten:

  1. Het jaarlijks (begroot) resultaat is in principe neutraal. In bijzondere gevallen kan, na instemming van de Algemene Ledenvergadering die immers de begroting goedkeurt, daarvan worden afgeweken.
  2. Baten uit contributie, advertenties, subsidies, legaten, giften en andere inkomsten dekken in beginsel de reguliere uitgaven van huisvesting en kosten van het blad de Kruudmoes.
  3. De kosten voor uitgifte van boeken worden gedekt uit sponsering, schenkingen en verkoop-opbrengsten.
  4. Lijkt een (nieuwe) activiteit niet kostendekkend te kunnen worden, dan wordt gezocht naar sponsoren/subsidiënten, die de activiteit willen ondersteunen zonder dat de onafhankelijkheid van de vereniging wordt aangetast.
  1. De HVR&O wil een vaste, eigen vermogenspositie (buiten specifieke reserves/voorzieningen voor bijvoorbeeld huisvesting en applicatieonderhoud) hebben van minimaal twee keer de omvang van de jaarlijkse contributiebaten. Voor het bedrag dat boven of onder het vaste vermogen komt, kan het bestuur of kunnen de leden bestedings- of dekkingsvoorstellen doen waarover de Algemene Ledenvergadering besluiten neemt.
  1. Het bestuur onderneemt stappen voor verkrijging van subsidies waar mogelijk.

 

8. Aandachtsgebieden in de periode 2024 t/m 2028

  1. Het materiële en immateriële erfgoed

Het bevorderen van het behoud van erfgoedmateriaal en kennis over de geschiedenis van mensen, het land en bebouwing in de gemeente Raalte, resp. Salland.

Documenten, krantenartikelen, boeken, foto’s/fotocollecties etc. worden digitaal vastgelegd in het documentatiecentrum. Deze komen dan eerst beschikbaar binnen de vereniging (maar zijn ook voor iedere bezoeker van de vereniging ter inzage beschikbaar) en worden later openbaar gemaakt voor zover toegestaan (Privacy wetgeving ofwel AVG).

 

  1. Beeldbank

Het digitaal documentatiesysteem is nu nog niet openbaar toegankelijk (zoals bijvoorbeeld een beeldbank op de website) voor het publiek. Het is de bedoeling dat de nieuw te ontwikkelen beeldbank zo snel als mogelijk op de te vernieuwen HVR&O-website wordt gezet. Bezoekers van de website wordt dan de mogelijkheid geboden ontbrekende en/of andere aanvullende gegevens (over o.a. foto’s) aan te kunnen reiken. Die worden dan door een commissie/werkgroep van de HVR&O beoordeeld en verwerkt in de desbetreffende databasesystemen.

Het digitale documentatiesysteem wordt mede gebruikt voor het vullen van de geplande website (en app), waarmee bezoekers informatie kunnen opvragen over plekken in de gemeente Raalte waar zij op dat moment zijn of waarvan zij meer kennis willen vergaren.

  1. Documentatiecentrum

Het documentatiecentrum wordt/is een belangrijk onderdeel van de vereniging. Van hieruit kan alle (specifieke) informatie opgevraagd worden die ter beschikking is en deze kan eventueel ook op de website geplaatst worden. De commissie die dit documentatiecentrum beheert, is ook verantwoordelijk voor duidelijke werkinstructies daarbinnen.

In het lokale Weekblad voor Salland en kwartaalblad De Koerier verzorgt de Historische Vereniging Raalte en Omgeving een rubriek waar maandelijks foto’s worden getoond met een verhaal over een gebouw, persoon etc.

  1. HVR&O website

Op het moment van het ontwikkelen van dit beleidsplan – oktober 2024 – heeft de vereniging dringend behoefte aan een nieuw te ontwikkelen website om zowel met haar leden als in het openbaar te kunnen communiceren. De huidige website voorziet daar niet in. Ook zal de nieuwe website dynamisch van aard moeten worden. Zo wordt het aantrekkelijk om deze nog eens te bezoeken met de ‘nieuwtjes’ die er dan in staan. Voor de ontwikkeling is een werkgroep ingericht.

Het vervangen van de huidige website zal de komende periode veel tijd en inspanning vergen, maar is noodzakelijk om meer mensen te betrekken bij werkzaamheden en activiteiten van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken.

Dit houdt ook in dat de webmaster een veel bredere en actieve rol toebedeeld krijgt. Ook zal een contentmaster moeten worden aangesteld die verantwoordelijk is voor de te plaatsen content.

  1. Herinneringen

In Raalte zijn helaas veel oude gebouwen afgebroken. Alleen de herinnering blijft. Denk daarbij aan de havezate Hofstede aan de Zwolsestraat en de Landbouwwinterschool die daar dichtbij stond. Zo is alleen de gracht nog aanwezig. Ook in het centrum van Raalte zijn veel monumentale winkelpanden en -gevels afgebroken. De HVR&O gaat samen met de gemeente een plan maken om nog bestaande historische panden, monumenten en sites te beheren en te behouden en zo te kunnen bewaren voor het nageslacht.

Bij het begrip monumenten gaat het niet alleen over de wettelijk beschermde monumenten, maar ook over andere waardevolle gebouwen (zoals bijv. boerderijen) en plaatsen. Buurtschappen zoals Pleegste, Boetele, Ramele etc. zijn ook entiteiten waaraan de vereniging meer aandacht wil besteden door het plaatsen van zogenaamde buurtschapsborden en het ontwikkelen van informatieborden in deze buurtschappen.

De HVR&O heeft met “de Kruudmoes” een eigen verenigingsblad, dat in de maanden februari, mei, augustus en november van elk jaar wordt uitgegeven. In het blad worden onder meer verenigingsnieuws, onderwerpen over historie van het Raalter/Sallands materieel en immaterieel erfgoed en fotorapportages over de historie opgenomen. Publicaties kunnen door leden van de vereniging worden aangeleverd, maar ook externe bronnen zijn welkom. Voor de realisatie van ‘Kruudmoes’ moet de redactie worden uitgebreid. Nu zijn er een vormgever en een contentverzamelaar werkzaam, beide vrijwilligers. Een acquisiteur zou van harte welkom zijn.

Ook het plaatsen van artikelen m.b.t. historische onderwerpen in plaatselijke kranten/bladen en geschiedkundige tijdschriften behoort tot de activiteiten van de vereniging. Dit om de lezer te interesseren voor de historie van Raalte en omgeving, maar ook om zo de nieuwsgierigheid van de lezer te wekken over het werk van de Historische Vereniging.

  1. Ondersteuning van ontwikkelaars van content over historisch Raalte

De vereniging ondersteunt en bevordert het maken en uitgeven van content over de geschiedenis van Raalte en Salland, zoals boeken, webpagina’s, informatieborden, (historische) wandelroute etc. Leden kunnen op dit gebied eigen initiatieven ontplooien; de HVR&O bevordert en ondersteunt het uitgeven middels vergaarde kennis in het documentatiecentrum van de vereniging. Dit kan schrijvers en ontwikkelaars helpen in alles wat nodig is om iets gepubliceerd te krijgen. Door deze initiatieven wordt vaak een verfrissende, een andere en/of vernieuwende of ontbrekende kijk op de historie van Raalte verkregen. De vereniging wil ook helpen bij het toegankelijk maken en verspreiden van deze eigen publicaties over de geschiedenis van Raalte.

  1. Ontmoeting met het publiek

De vereniging organiseert twee per jaar een Historisch Café. Dit Café is voor iedereen vrij toegankelijk. Ook organiseert de vereniging, al dan niet in samenwerking met anderen, tentoonstellingen/exposities zoals tijdens Stöppelhaene in de Plaskerk. 

Zoals eerder al gezegd wordt contact gezocht met scholen ter bevordering van de interesse in en de educatieve kennisoverdracht over historisch Raalte.

Ook middels foto- en diapresentaties in bejaardenhuizen kunnen ouderen weer actiever worden. Een mooie (anekdotische) vertelling over het verleden van Raalte kan ook hierin bijdragen.

  1. Waardevolle historische objecten

De vereniging ontvangt regelmatig bericht van mensen die niet goed weten wat ze moeten doen met documenten, boeken, (losse) foto’s/fotocollecties, voorwerpen etc. terwijl ze wel de historische waarde ervan inzien. De vereniging is altijd bereid om die materialen op te halen/ontvangen of te scannen. Echt waardevolle documenten, boeken, foto’s/fotocollecties worden zoveel mogelijk in hun originele vorm bewaard. Onderzocht moet worden of hoe, mede in relatie tot de toekomstige huisvesting, deze waardevolle objecten, tezamen met de reeds aanwezige voorwerpen en documenten, ook in de eigen omgeving kunnen worden tentoongesteld en bewaard.

 

 

  1. Excursies

In het verleden zijn er themagerichte excursies georganiseerd. De vereniging wil dit weer nieuw leven inblazen in de vorm van plaatselijke fiets- en wandeltochten. Ook bezoeken aan andere historische verenigingen en de Collectie Overijssel in Zwolle kunnen bijdragen aan de toekomstige ontwikkeling van onze vereniging.

  1. Bijzondere projecten

In samenwerking met gemeente Raalte heeft de vereniging een wandelroute ontwikkeld door het centrum van Raalte, gebaseerd op historische gegevens. Op 32 historische punten – POI, Points of Interest – zijn informatieborden geplaatst waarop ook een QR-code staat. Door deze QR te scannen wordt het verleden zichtbaar van de plaats waar men zich dan op de wandelroute bevindt. Naast informatie over het historische punt kunnen wandelaars foto’s uit het verleden en heden met elkaar vergelijken en een leuke anekdote beluisteren uit het verleden, ingesproken door Gerard Oosterlaar ‘Höllenboer’. Ook wordt er per bord aandacht besteed aan uitdrukkingen in het Sallands dialect.

Het vervolgplan is om een aansluitende wandelroute – ‘Dorpsroute Raalte’ –  en wandel-/fietsroute rond Raalte – ‘Rondje Raalte’ – te ontwikkelen, eveneens gebaseerd op historische gegevens die de vereniging waar mogelijk aanlevert.

  1. Communicatie is een veelomvattend begrip

De vereniging wil extra aandacht besteden aan communicatie. Het gaat hierbij om de interne communicatie van het bestuur met de commissies en de leden/vrijwilligers van de vereniging (en andersom). Daarnaast gaat het ook om de communicatie van de vereniging naar buiten, met daarbij de opmerking dat er in principe geen communicatie naar buiten is zonder dat de aanpak en inhoud daarvan met bestuur van de vereniging is afgestemd.

Gelet op de veelheid aan communicatie en informatiestromen en -middelen die we zien, is het noodzakelijk dat de nieuwe website er spoedig komt, maar dat er ook meer activiteiten op sociale media ontplooid moeten worden. Ook de beeldbankontwikkeling zal een grotere interesse naar leden en niet-leden opwekken en zo meer mensen, al dan niet actief, te betrekken bij het werk van de vereniging. Daarom is een werkgroep ict in het leven geroepen die e.e.a. gaat invullen/ontwikkelen. Daarnaast ontwikkelt deze werkgroep procedures en protocollen en definieert taken/bevoegdheden en kent deze toe.

  1. ICT

Het technische ict-beheer van de computers, printers, het kantoornetwerk, het databasesysteem en de website van de vereniging is in handen van een aparte commissie of werkgroep. Deze neemt zelf initiatieven, maar stemt altijd af met diegenen die functioneel verantwoordelijk zijn voor de inzet van de (database)systemen en het gebruik van de verschillende mediakanalen, zoals de website. Met name t.a.v. de website wil de vereniging een vernieuwing doorzetten. Dit betekent dat een nieuw ontwerp moet worden bedacht waarna de bouw en beheer verder ter hand kan worden genomen.

  1. Mensen maken de vereniging

De vereniging is – mede gezien de relatief hoge leeftijd van haar leden – voortdurend actief op zoek naar nieuwe leden. Voor ledenwerving zullen locaties/evenementen, zoals lezingen, feesten, markten etc. worden bezocht om met promotiemiddelen mensen proberen te interesseren voor het werk van de historische vereniging. Daarbij kan een bepaald thema uit de geschiedenis of een speciaal aandachtsgebied gepresenteerd worden. Leden die worden ingezet hiervoor zijn deskundig op deze bepaalde onderwerpen en zijn in staat deskundig vragen beantwoorden.

Gezien de omvang van de vereniging van circa 750 leden moet het mogelijk zijn meer actieve leden te rekruteren dan nu het geval is. Er zullen ongetwijfeld leden zijn die de vereniging willen ondersteunen maar niet de skills hebben om dit te doen. Deze ‘aspirant actieve leden’ moeten beter begeleid en ondersteund worden (het beste in werkgroepverband) om het gewenste kennisniveau te bereiken. Aandacht blijft nodig om nieuwe initiatieven in de vereniging onder leden bekend te maken en bemenst te krijgen.

Vacatures in commissies of bestuur worden gepubliceerd op de website of in Kruudmoes. Aandachtspunt voor de komende periode is het op sterkte houden van ons bestuur.

  1. Huisvesting

De vereniging is gehuisvest in het Tivoligebouw van Landstede MBO aan de Zwolsestraat. We hebben weliswaar veel ruimte ter beschikking, maar kunnen/mogen er maar beperkt gebruik van maken. De huisvesting is voor verdere groei van de vereniging eigenlijk ongeschikt geworden door de ligging (ligt een beetje achteraf). De toegang is daardoor vrouwonvriendelijk, vooral in de avonduren. Faciliteiten wat betreft internet samen met print-, kopieer- en scanmogelijkheden zijn er niet. Wel zijn de kosten redelijk laag, zo zijn energiekosten en onderhoud inbegrepen.

Om deze redenen wordt uitgekeken naar nieuwe huisvesting, liefst in het centrum van Raalte of in ieder geval zo dicht mogelijk bij het centrum, met een betere toegankelijkheid. Dit is en wordt een uitdaging. Het is een must om de zichtbaarheid van de vereniging groter te maken en het ook voor leden attractiever wordt om vaker de vereniging te bezoeken. Daarnaast moet het een ruimte zijn waar de vereniging boeken, schilderijen, foto’s, tekeningen, kleding etc. met regelmaat (wisselend) kan tentoonstellen.

 

Het bestuur Historische vereniging Raalte en Omstreken, 12 september 2024

Goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering op 8 oktober 2024.