Nieuws

Historisch Café weer van start!
Vanwege corona was het bekende historisch café gedurende twee jaar niet mogelijk. We pakken de draad weer op: vrijdag 18 maart 2022 is de volgende aflevering van de ontmoetingsavond. Dit keer in Zaal Zwakenberg aan de Schoolstraat.
Centraal staat "De Hof", het gebied dat wordt begrensd door de Herenstraat, De Pas, de Koestraat en de Kerkstraat.
Aanvang 20.00 uur - toegang gartis!
 
Kapelletje op het Heemenkerkhof wacht op inzegening
Op het oude kerkhof aan de Assendorperweg is de laatste maanden door een groep enthousiaste vrijwilligers een prachtig kapelletje gebouwd. Er werd zoveel mogelijk van oude bouwmaterialen gebruik gemaakt en oude technieken zoals snijvoegen in het metselwerk werden toegepast.
Belangstellenden kunnen een bezoekje brengen, even in stilte rustig zitten of een kaarsje opsteken.
 
 
Geef ons uw stem.
Vanaf 5 oktober kunt u uw stem uitbrengen voor de Rabo Culbsupport actie.
De Historische Vereniging Raalte en Omstreken rekent graag op uw stem. Elke stem levert een bedrag op voor de vereniging. Met de opbrengst van de clubactie kunnen we onder meer de herdruk van ons boekwerkje "Raalte in Jaartallen" financieren.
Eerder werd de opbrengst bestemd als bijdrage voor de bouw van het kapelletje op het oude Heemenkerkhof aan de Assendorperweg: dat nadert nu heel snel de voltooiïng, zie de foto.
De Historische Vereniging rekent ook dit jaar graag weer op u!
 
 

 

Bouw kapelletje op het Heemenkerkhof kan beginnen

Op de oude begraafplaats aan de Assendorperweg zijn de voorbereidingen voor de bouw van een gedachteniskapelletje begonnen met het graven van de sleuven voor de fundering. Het beton zal binnekort gestort worden waarna de verdere opbouw kan worden gerealiseerd.

Op het Heemenkerkhof werden tussen 1829 en 1982 de katholieke overledenen uit Linderte, Boetele en Schoonheten ter aarde besteld. Hun stoffelijke resten rusten nog in de grond van de oude dodenakker die nimmer geruimd is.

Enkele jaren geleden werd de begraafplaats grondig gerestaureerd. Een kapelletje is een welkome aanvulling. Het biedt bezoekers de gelegenheid in alle rust even te gaan zitten of een kaarsje op te steken.

Hoewel de financiering nog niet geheel rond is, is toch met de bouw begonnen omdat de werkgroep erop vertrouwt dat er nog donaties binnenkoem op bankrekening NL37RABO0304895512.

 

 Hier komt het kapelletje op het Heemenkerkhof

 

Aanbieding

Boek "Vergeten moord in Raalte" is nu te koop voor € 10,-.

Van elk verkocht exemplaar gaat € 2.50 naar de bouw van de kapel op het Heemkerkhof.

Bestellen kan via Leenhouts.jl@gmail.com

 

 

 

Historisch boekwerk: huis aan huis in Raalte

Jumbo Supermarkt Raalte verspreidt de komende dagen huis aan huis bijna 9.000 exemplaren van een boek met historische verhalen. De inhoud van het boek is door onze vereniging samengesteld.

Een deel van de ruim 200 afbeeldingen kan gespaard worden door boodschappen te doen bij Jumbo. De fotoplaatjes kunnen in het boek geplakt worden.

Wie niet alle foto's compleet heeft maar wel dubbelen bezit, kan die 21 december ruilen: dan organiseren wij samen met Jumbo een ruildag in het Tivoligebouw van de Landstede.

 

 

Mooie opbrengst Clubsupport Rabobank

12 oktober 2019. Vandaag mochten we delen in de feestvreugde van de Rabo clubsupport.

De actie leverde ons, dank zij de stemmen van veel van onze leden en anderen die ons een warm hart toedragen, een bedrag op van maar liefst € 882.

Dank aan iedereen die ons zijn of haar stem(men) heeft gegeven.

En: Dank aan de Rabobank.

 

 

Oorlogsverhalen gezocht.

In 2020 vieren we Nederland 75 jaar vrij.

Het Historisch Centrum Overijssel en TV-Oost hebben het  initiatief opgevat om de verhalen van en over  de Tweede Wereldoorlog te verzamelen en deze vast te leggen voor de toekomst. Onze vereniging zal in Raalte meewerken aan dit project.

12 april is er gelegenheid met uw verhalen en eventuele voorwerpen naar de Raalter bibliotheek te komen. Vertel uw verhaal, vertel over het voorwerp dat u nog bezit. Wat weet u nog te vertellen, wat heeft u meegemaakt, wat heeft u horen vertellen? Elk verhaal is de moeite waard!

Aarzel niet en kom 12 april naar de bieb!

 

 

Geschiedenis van de coöperatieve stoomzuivefabriek “Vooruitgang” in Heeten 1917 – 1997

Op 20 september zal onze Werkgroep Historisch Heeten een boek presenteren over de historie van de Heetense Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "De Vooruitgang". Auteur is Mai van Gaal.

Meer hierover vindt u als u hier klikt

 

Seizoen 2017 - 2018 op 5 september van start

De jaarlijkse algemene ledenvergadering van 5 september luidt het nieuwe verenigingsjaar in: dat loopt van 1 september 2017 t/m 31 augustus 2018. Zoals gebruikelijk wordt de vergadering gehouden in het "Tivoli"-gebouw van scholengemeenschap De Landstede, Zwolsestraat 63, Raalte. (de ingang is tegenover de sporthal Tijenraan).

De agenda en bijbehorende stukken vindt u op onze website door te kiezen voor "Jaarverslagen".

Na het huishoudelijk gedeelte zal ons lid, de heer Bert Terlouw een lezing verzorgen over het belang van Raalte in vorige eeuwen, een en ander aan de hand van nieuwe opgravingen en ontdekkingen.

Wij verwelkomen u graag.

 

Bijdrage van "Hart voor Salland", de bekende actie van de Rabobank.

Vanavond, 10 april 2017, mochten we in de Deventer Schouwburg een cheque ten bedrage van € 469,48 in ontvangst nemen. Dat is het prachtige resultaat van de actie "Hart voor Salland". Veel leden en mogelijk ook anderen hebben hun stem uitgebracht op onze vereniging en zo gezorgd voor een mooi bedrag. Iedereen hartelijk dank voor de stem.

 

 

Zaterdag 28 januari:

Werkgroep oude ambachten luistert open zaterdag op

Zaterdag 28 januari houdt de Historische Vereniging Raalte en Omstreken wederom een “open zaterdag”. U bent dan weer van harte welkom. Om historisch onderzoek te doen of gewoon bladeren in het uitgebreide documentatiecentrum en de fotocollectie. Daarin is een schat aan informatie te vinden over de geschiedenis van Raalte en omgeving.

De Werkgroep Oude Ambachten uit Kampen komt de open dag opluisteren. De leden ervan zullen demonstraties geven van inmiddels (bijna) verdwenen ambachten. Zo kunt u zien hoe tassen en beursjes in grootmoeders tijd gemaakt werden en komt het zogenaamde Groenlandse naaldwerk aan de orde.

Nieuw is ook de mogelijkheid om digitaal te zoeken in de archieven van het Kadaster. Volg de historie van een pand of een perceel: wie waren vanaf 1832 de eigenaren? Dank zij een abonnement bij het Kadaster hebben wij inzage in een schat aan informatie.

Verder kunt u scans te laten maken van oude foto’s, dia’s, negatieven of oude documenten. Breng ze mee bij uw bezoek aan de open zaterdag en er wordt ter plekke een scan gemaakt en wordt onze collectie verder uitgebreid.

 

Komt u ook naar de nieuwjaarsreceptie?
De Historische Vereniging Raalte en Omstreken nodigt leden en belangstellenden uit voor de nieuwjaarsreceptie:
3 Januari 2017 bent u vanaf 19.30 welkom in het Tivoli-gebouw van scholengemeenschap De Landstede, Zwolsestraat 63.
Er is alle gelegenheid de beste wensen voor het nieuwe jaar uit te wisselen, genieten van koffie met "knieperties", met boerenjongens of glühwein te proosten op het nieuwe jaar.

Herman Spijker vertoont een door hem gemaakte film over het maken van midwinterhoorns en u kunt luisteren naar een historisch verhaal.
het belooft weer een gezellige avond te worden. Komt u ook? U bent van harte welkom

 

Zaterdag 26 november: "open zaterdag".

U bent dan weer van harte welkom. Om op zoek te gaan naar historische informatie in ons uitgebreide informatiecentrum en de fotocollectie, zowel digitaal als op papier, of gezellig een kopje koffie te drinken, met andere aanwezigen een praatje maken, informatie te vragen over historische onderwerpen. Maar ook om oude foto’s, dia’s of negatieven en documenten te laten scannen.

U kunt ook een kijkje komen nemen bij twee boeiende exposities:

Een expositie van oude(rwetse) fototoestellen: Hans Vrielink brengt een groot deel van zijn collectie oude camera’s mee om die aan belangstellenden te laten zien. Van platencamera’s en boxjes, de bekende Agfa-Clack of twee-oog spiegelreflexcamera’s, het zit ongetwijfeld in de verzameling. Een lust voor het oog.

Ook een lust voor het oog een mooie expositie van foto’s uit het werk van Karin Rass-Peters. Zij heeft op vele plaatsen foto’s gemaakt, dichtbij en heel ver weg. Een voorproefje krijgt u als u haar website bekijkt: http://anna-rass.zoom.nl/

De “open zaterdag” begint om 10.00 uur en duurt tot 15.30 uur.

U bent welkom in het Tivoli-gebouw van scholengemeenschap De Landstede, Zwolsestraat 63, Raalte. De ingang is tegenover sporthal en zwembad Tijenraan en is met borden aangegeven. Toegang gratis! Koffie en thee staat klaar (€ 1,-)

 

 

29 november: "Historisch café"
De Historische Vereniging Raalte en Omstreken organiseert 29 november een "historisch café", vanaf 20.00 uur in de gelagkamer van Hotel De Zwaan.
Met een aantal Raaltenaren die er hun leven lang hebben gewoond, gaan we in gesprek over allerhande zaken uit het verleden van Raalte: gebouwen, personen, gebeurtenissen, het kan van alles zijn. De aanwezigen kunnen aan het gesprek deelnemen of vragen stellen om meer informatie te krijgen.
Belangstelling? U bent welkom, zowel leden als niet-leden van de vereniging. Toegang is gratis en de vereniging biedt u een kop koffie aan. Graag even een mailtje g.hannink@planet.nl

 

Introductiecursus genealogie of stamboomonderzoek.


Wilt u beginnen met het onderzoek naar uw voorouders?

Wie waren ze, waar woonden ze, wat deden ze, waar kwamen ze vandaan?

Er wacht u dan een interessante zoektocht. Of bent u al begonnen en wilt u verder?


Kom dat zaterdag 29 oktober naar een introductiecursus van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken.

U krijgt dan inzicht in stamboomonderzoek en krijgt uitleg waar u kunt zoeken, wat u kunt vinden en wat het betekent wat u vindt.

 

De cursus geeft u een overzicht over een groot aantal archieven die u daarvoor kunt raadplegen, waar deze archieven zich bevinden en wat erin te vinden is.

 

U bent dan welkom van 10.30 tot 12.00 uur in het Tivoli-gebouw van scholengemeenschap De Landstede, Zwolsestraat 63 in Raalte.

 

Graag even een berichtje als reactie op dit bericht of aan g.hannink@planet.nl

Deelname is kosteloos.

 

Theo Velderman komt bestuur versterken

Tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering op 6 september 2016 heeft Rita van Raay afscheid genomen van het bestuur van de vereniging. Bij dat afscheid werd haar lof toegezwaaid voor haar inspanningen voor de vereniging in de afgelopen periode. Rita heeft zich met vooral ingezet voor de uitgave van het verenigingsblad "Kruudmoes". Onze hartelijke dank, Rita.

Haar plaats in het bestuur is ingenomen door Theo Velderman. Hij zal binnen het bestuur de coördinatie van de Kruudmoes gaan verzorgen, een en ander in samenwerking met Jan Westenenk.

Rita van Raay zal als lid van de redactiecommissie actief blijven voor onze vereniging.

 

Boek "65 Jaar Stöppelhaene" bij de vereniging te koop.

Tijdens Stöppelhaene organiseert de vereniging in samenwerking met de Protestantse gemeente weer een boeiende expositie in de Raalter Plaskerk. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen en te genieten van oude foto's, gebruiksvoorwerpen en uitbeeldingen van het kerkelijk jaar.

Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de vereniging maar ook ok een exemplaar van het boek "65 Jaar Stöppelhaene - wie kunt oons niet wat betters weensen" van de hand van Lauk Bouhuijzen aan te schaffen. Van elk verkocht boek dat in de Plaskerk verkocht wordt, ontvangt de vereniging € 2,50. Goed voor de verenigingskas!

 

 

Als u komt kijken, wensen wij u veel plezier.

De openingstijden zijn:

Donderdag 25 augustus: 10.00 - 19.00 uur

Vrijdag 26 augustus:        10.00 - 19.00 uur

Zaterdag 27 augustus:     10.00 - 18.00 uur

Zondag 28 augustus:        11.00 - 17.00 uur

 

Foto's gezocht voor expositie tijdens Stöppelhaene

Vandaag hebben we onderstaand perbericht verzonden aan de locale pers. Heeft u leuke foto's beschikbaar? Neem dan contact op met Diny Freriks.

 

Stöppelhaene-expositie: is uw foto daar te zien?

De Historische Vereniging Raalte en Omstreken organiseert tijdens Stöppelhaene weer een boeiende expositie in de Raalter Plaskerk. Het thema dat hiervoor is gekozen is “de vier jaargetijden”. Evenals vorig jaar wordt het weer een combinatie van oude foto’s, gebruiksvoorwerpen en kleding. Daarnaast zal ook de Protestantse kerk een deel van de ruimte opvullen met panelen die op hetzelfde thema betrekking hebben.

 

Hoewel de vereniging kan putten uit een rijk gevuld foto-archief, willen we daarnaast graag iedereen die in het bezit is van oude foto’s die op een of andere manier te maken hebben met het gekozen thema, in de gelegenheid stellen zijn of haar foto(‘s) te laten opnemen in de expositie.

 

Van de foto’s wordt een scan gemaakt en daarvan wordt op een standaard formaat van 20 x 30 cm. een afdruk gemaakt. Met vermelding van de naam van de eigenaar worden deze dan tentoon gesteld.

 

Heeft u foto’s of dia’s waarvan u denkt dat die goed passen bij het thema “de vier jaargetijden” en u wilt die voor de expositie beschikbaar stellen, dan kunt u dat doorgeven aan Diny Freriks (tel. 0572-357392 of per mail diny_freriks@hotmail.com). Zij zorgt voor de registratie van het fotomateriaal en coördineert het scannen dat zoveel mogelijk op maandag 11 juli zal plaatsvinden in het Annahuis.

 

Een leuk moederdagcadeau? Geef een abonnement op het verenigingsblad "De Kruudmoes

Op zoek naar een leuk cadeau voor moederdag? Geef haar een jaarabonnement op "de Kruudmoes", het kwartaalblad van de vereniging. Voor slechst € 13,50 ontvangt ze een jaar lang elk kwartaal het blad met leuke verhalen en foto's over de historie van Raalte.

Aanmelden kan door een mailtje te sturen aan de secretaris van de vereniging en vermeld daarin naam en adres van moeder en uw eigen naam en adres.

Het mailadres is jan.leenhouts@versatel.nl

 

 

Papier scheppen en expositie tekeningen tijdens open zaterdag

Zaterdag 30 apriol is de laatste open zaterdag van het seizoen 2015-2016. Dan komt Raaltenaar Gert Langenbach om een demonstratie te geven van het oude ambacht van papiermaker. Uit een grote kuip met papierpulp, een mengsel van water en zeer fijn gemalen textielvezels, wordt met een raamwerk met daarin een zeef een hoeveelheid van de pulp geschept. Het water loopt door de zeef terug en wat overblijft wordt na droging een vel papier. 

 

Langenbach heeft van het papier scheppen zijn hobby gemaakt. Die zegt hij binnenkort vaarwel maar zaterdag zal hij zijn laatste demonstratie geven voor de Historische Vereniging.

Bezoekers kunnen daarnaast genieten van een expositie van tekeningen gemaakt door de bekende Raaltenaar Gait Kieftenbelt. Op groot formaat heeft Kieftenbelt circa 20 oude ansichtkaarten van Raalte nagetekend. De expositie geeft een leuk beeld van Raalte in vroeger tijden.

Belangstellenden zijn welkom van 10.00 tot 15.30 uur, de toegang is gratis.

Zoals gebruikelijk is het mogelijk scans te laten maken van oude foto's, dia's of negatieven. Ook video-opnames van bijzondere gebeurtenissen in Raalte zijn welkom om te digitaliseren.Ook oude documenten kunnen interessant zijn om een kopie van te maken.

 

€ 516,- voor de vereniging uit de actie "hart voor Salland van de Rabobank

Maar liefst € 516,- krijgt de vereniging uit de actie "hart voor Salland" van de Rabobank.

Leden van de bank konden enkele weken geleden hun stem uitbrengen. Er dongen maarliefst 357 organisaties, verenigingen en stichtingen mee om een deel te krijgen van het beschikbare bedrag van € 150.000,-. Blijkbaar hebben veel mensen hun stem op onze vereniging uitgebracht. Wij zijn bijzonder verheugd met dit prachtige resultaat. Dat kan goed gebruikt worden om onze computerapparatuur te vernieuwen.

Heeft u op ons gestemd? Onze hartelijke dank daarvoor! Volgend jaar rekenen wij graag weer op u.

 

 

5 april volgende verenigingsavond

Dinsdag 5 april bent u weer van harte welkom in het Tivoli gebouw van scholengemeenschap De Landstede, Zwolsestraat 63, Raalte.

Van 19.30 tot 21.30 kunt u weer onderzoek doen in het uitgebreide historische documentatiecentrum, bladeren in fotoboeken, de digitale collectei documenten en foto's raadplegen of gewoon gezellig een praatje maken met andere bezoekers onder het genot van een kopje koffie.

Bent u op zock naar gegevens? Wij helpen u graag op weg op uw zoektocht.

Heeft u oude foto's, dia's, negatieven of documenten? Breng ze mee: we maken er graag een scan of kopie van. Ook videobanden met bijzondere gebeurtenissen in Raalte zijn welkom.

Toegang is gratis. Graag tot dinsdag.

 

Komt u naar de "open zaterdag" op 19 maart?

U bent van tien uur tot 's middags half vier welkom op de "open zaterdag". Zoals gebruikelijk in het Tivoli gebouw van scholengemeenschap De Landstede, Zwolsestraat 63 in Raalte.U kunt dan gratis deelnemen aan een introductiecursus genealogie. Handig om u op weg te helpen bij uw speurtocht naar uw voorouders. Ook als u al een begin gemaakt hebt, kan de presentatie de weg openen naar nog nit bekende bronnen.

Maar u mag uiteraard ook op verkenning gaan in ons historisch documentatiecentrum, zowel op papier als digitaal, of in onze uitgebreide fotocollectie.

Heeft u oude foto's, dia's, negatieven of documenten? Die zijn welkom om er een scan of kopie van te maken. Klaar terwijl u wacht.

Ook  videobanden met opnames van bijzondere gebeurtenissen in Raalte zijn welkom.

Toegang is gratis. De koffie staat klaar, de thee ook trouwens.

Graag tot zaterdag.

 

Steun de vereniging, breng uw stem uit bij de actie "Hart voor Salland" van de Rabobank

Bent u lid van de Rabobank, dan mag u van 11 t/m 21 maart uw stem uitbrengen op projecten van verenigingen en organisaties in Salland. Ook wij hebben ons daarvoor aangemeld. Als we voldoende stemmen halen en daar mee "in de prijzen vallen" willen we nieuwe apparatuur ICT apparatuur aanschaffen.

 

U kunt uw stem uitbrengen van 11 t/m 21 maart op www.rabobank.nl/salland.

Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

 

Religieuze kunst tijdens open zaterdag 27 februari

Zaterdag 27 februari is de volgende "open zaterdag" van onze vereniging. Deze dag zal voor een belangrijk deel in het teken staan van religieuze uitingen van het Verhaal van God en Mens in schilderijen en beelden.

Geestelijk verzorger Trees Schoot Uiterkamp-Kortstee die werkzaam is in haar praktijk "Fiducia",  verzorgt  een interessante expositie van schilderijen met een religeus thema. Zelf zegt ze daarover:

"In den Beginne"
Het Bijbelse Verhaal van God met de mens en met elkaar is vanaf het vroegste begin verbeeld in taal, muziek, schilder- en  beeldhouwkunst.  Zo is het Bijbelse Verhaal van generatie op generatie doorgegeven in eigentijdse vormen.
Wij mensen zijn "zin" zoekers, waarbij het Bijbelse Verhaal, inspiratie en bron kan zijn voor antwoorden op onze levensvragen, richting kan geven aan ons eigen leven en samenleven, een kompas.

 

 

Daarnaast kunnen bezoekers weer op onderzoek uitgaan in het uitgebreide informatiecentrum van de vereniging, zowel op papier als digitaal. Het bestuur van de vereniging staat belangstellenden daarbij graag met raad en daad terzijde.

We hopen dat bezoekers ook weer oude foto's, dia's, negatieven of documenten meenemen om er scans van te laten maken. Dat kan ter plaatse gebeuren zodat het originele materiaal weer meegenomen kan worden. Daarmee bouwen we verder aan een digitaal foto-archief van Raalte. En daar kunnen we ongetwijfeld weer uit putten bij de expositie tijdens Stöppelhaene in de Plaskerk. Het thema daarvan is : "de vier jaargetijden".

U bent welkom vanaf 10.00 uur tot 15.30 uur. De toegang is gratis.

 

 

Nieuwjaarsvisiete verplaatst maar 12 januar!

Omdat de gemeente Raalte de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie heeft verplaatst naar de avonduren zou die gelijk vallen met de nieuwjaarsvisiete van de vereniging. Reden om uit te wijken naar dinsdag 12 januari.

In het verleden begon de receptie van de gemeente steevast om vijf uur 's middags. Tijd genoeg om daarna door te gaan naar onze nieuwjaarsbijeenkomst. Nu blijkt dat de gemeente de receptie heeft verplaatst naar 19.00 uur in het Hoftheater. Omdat onze bestuursleden maar ook veel leden de gemeentelijke receptie willen bijwonen, hebben wij besloten om de datum aan te passen; Het wordt nu: dinsdag 12 januari vanaf 19.30 uur in het Tivoli-gebouw van Scholengemeenschap De Landstede.

Naast koffie met ouderwetse knieperties heffen we het glas, gevuld met boerenjongens of -meisjes op het Nieuw Jaar. Daarna kunnen we luisteren naar Evelyn Ligtenberg. Zij gaat ons vertellen over de Sallanders die onder Napoleon als militair gediend hebben. Zij heeft daar intensief onderzoek naar gedaan. De resultaten daarvan zijn vastgelegd in een recent verschenen boek.

Al met al belooft het weer een interessante avond te worden. Noteert u het in de agenda?

U bent van harte welkom: 12 januari - 19.30 uur. Toegang gratis en dat geldt ook voor de koffie en de drankjes!

 

Vereniging met informatiestand op de jaarlijkse slachtdag

Woensdag 18 noveber was de jaarlijkse slachtdag in boerderij Strunk. Burgemeesetr Martijn Dadema mocht het varken in tweeën snijden, waarna het "vet prijzen" kon beginnen. Dat leverde het traditionele borreltje op. Bezoekers konden proeven van het lekkers of vleesproduchten meenemen naar huis. Wij waren met een informatiestand aanwezig.

Burgemeester Martijn Dadema heeft het varken in twee helften gesneden. Nu kan het "vet prijzen" beginnen. 

 

Vernieuwde catalogus on-line

De catalogus van de vereniging is verneiuwd. De indeling is op een logische manier aangepast zodat het zoeken nog gemakkelijker wordt. Nieuwsgierig? Klik dan hier.

 

In de Stöpprlhaene expo van start

In de Plaskerk maakten vele handen licht werk bij de inrichting van de expositie van de vereniging, samen met de Protestantse gemeente Raalte. De expo bestaat uit een panorama waarop het scheppingsverhaal op zeven panelen is uitgebeeld. Daarnaast een grote collectie oude schoolfoto's, voor een belangrijk deel afkomstig uit de verzameling van Jos Segbers maar ook van de Werkgroep Historisch Heeten, Nieuw Heeten en Luttenberg aangevuld met foto's uit de eigen collectie. Het derde onderdeel is een expositie van meer dan 50 doopjurkjes, sommige meer dan een halve eeuw oud. Daartussen wordt de doopplechtigheid uitgebeeld, compleet met dominee en pastoor. Tenslotte  nog een overzicht over de school in lang vervlogen tijden: schrijven met de griffel op een lei, de bekende kroontjespen.

Tijdens de expo die duurt tot en met zondagmiddag 30 augustus, is een film op DVD verkrijgbaar met daarop beelden van de Sallandse processie naar Kevelaer in september 1977. Bij de informatiestand van de vereniging kunnen bezoekers informatie krijgen over de activiteiten van de vereniging.

.

 

 

 

 

U bent welkom:

donderdag 27 augustus 10.00 - 18.00 uur

vrijdag 28 augustus 10.00 - 19.00 uur

zaterdag 29 augustus 10.00  - 17.00 uur

zondag 30 augustus 11.00 - 17.00 uur

Toegang gratis

 

 

Massaal doopjurkjes aangeboden voor de Stöppelhaene expo

Donderdag 30 juli konden doopjurkjes worden aangeleverd om tijdens Stöppelhaene in de Plaskerk geëxposeerd te worden. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven: maar liefst 48 jurkjes werden aangeboden, velen nog in de originele verpakking van plm. 50 jaar of langer geleden. Een bonte verzameling, al zijn ze allemaal wit van kleur. Veelal door de dames die ze meebrachten zelf gedragen toen ze gedoopt werden. Het grote aantal verraste de dames van onze werkgroep klederdrachten dan ook.

Het wordt zeer zeker een boeiende expositie, afgewisseld met de foto-expositie met foto's uit de collecties van Jos Segbers, de Werkgroep Historisch Heeten en onze eigen collectie. Daarnaast zorgt de Protsestante Gemeente voor een zevental panelen waarop het scheppingsverhhaal wordt afgebeeld. Kortom: zeker de moeite waard om tijdens Stöppelhaene een kijkje te komen nemen in de Plaskerk.

 

Schuilplaats Tweede Wereldoorlog ontdekt

van een goede bekende kregen we een tip: in een oud boerderijtje in het Raalter buitengebied had hij een schuilruimte ontdekt die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als schuilplaats voor onderduikers. Gewapend met de camera hebben we, voordat de slopershamer zijn werk zou doen, de ruimte gefotografeerd. Met een ladder via een klein deurtje bovenin de achtergevel was de voormalige hooizolder bereikbaar. Daar, goed gecamoufleerd, bevond zich de schuilplek. Hierbij twee foto's van deze bijzondere ruimte.

De ruimte biedt amper plaats aan een persoon

 

verscholen achter de balken

 

24 stolpersteine geplaatst

Zondag 19 april werden in Raalte op zes locaties in totaal 24 stolpersteine geplaatst. Begonnen werd in de Marktstraat, vervolgens in de Brugstraat, daarna op drie plekken in de Almelosestraat en tenslotte in de Enkstraat. Daarmee zijn 37 van de 38 stenen geplaatst als nagedachtens aan de Joodse inwoners van Raalte die tijdens de tweede wereldoorlog zijn weggevoerd en niet zijn teruggekeerd. De laatste stolpersein zal in de nacht van 9 op 10 november van dit jaar aan de Westdorplaan geplaatst worden.

Plaatsing van vier stolpersteine in de Almelosestraat.

 

28 maart: "open zaterdag" - thema: "agrarisch leven"

Zaterdag 28 maart organiseerde de vereniging weer een "open zaterdag". Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik een kijkje te komen nemen of op zoek te gaan in het documentatiecentrum. Het thema van de dag was "agrarisch leven". Er was een kleine expositie met oude voorwerpen, kledingstukken, foto's en documenten die een kijkje geven op het boerenleven in vroeger tijden.

De oproep oude foto's mee te brengen om te laten scannen leverde een flink aantal mooie plaates op. Sommige met afbeeldingen die verband houden met het thema van de dag maar ook van andere leuke foto's konden we een scan maken. Hieronder een kleine selectie: het kanaal gezien vanaf de brug in de N35, de heer Steen in zijn uniform als chauffeur bij de familie Bentinck van Schoonheten en een plaatje van pauze op de roggeakker in Luttenberg.

   

Iedereen die foto's en documenten heeft aangeleverd: hartelijk dank.

 

 

 

Oproep van onze werkgroep klederdracht

De werkgroep klederdracht zal tijdens Stöppelhaene in augsustus ook weer vertegenwoordigd zijn tijdens de foto-expositie in de Plaskerk. Het thema is "doopmutsjes en doopjurkjes door de jaren heen". 

Hiervoor is de werkgroep op zoek naar oude doorpjurkjes en doopmutsjes. Als u die heeft en voor de expositie in bruikleen beschikbaar wilt stellen, neemt u dan s.v.p. contact op met Diny Freriks:

diny.freriks@hotmail.com of telefoon 0572-357392.

Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

 

Speurwerk naar afstammelingen succesvol afgesloten

Regelmatig ontvangen wij rechtstreeks of via de gemeente Raalte verzoeken om genealogische of historische informatie. Zo ook een verzoek van Pim Slop uit Vleuten. Hij bezat een foto, gemaakt omstreeks 1912. Hij wist inmiddels wie erop staan afgebeeld en hij wilde graag de foto overhandigen aan een nazaat van de personen op de foto. Na enig archiefonderzoek kwamen we een achterkleinzoon van het afgebeelde echtpaar op het spoor. 22 Januari kwam de heer Slop met de trein van Raalte en vandaar is hij met Geert Hannink naar de familie Lozeman in Boetele gegaan om de foto te overhandigen. Uiteraard hebben wij voor de vereniging een scan mogen maken: een beeldig plaatje dat nu weer bij de famiie terug is.


 

Bladeren in het gemeentearchief

Bij het bladeren in het gemeentearchief kom je heel interessante en vaak ook leuke historische informatie tegen. Bij sommige stukken kun je je nauwelijks nog voorstellen hoe het er vroeger aan toe ging. Onderstaand een klein document uit 1919: een soort dagafschrift van de toenmalige Sallandsche Bank (opgericht in 1897).

 

De afschriften werden nog door twee directeuren ondertekend. Hoe anders is het nu met electronische dagafschriften....

 

Aankondiging cursus "leer mij Salland kennen".

Binnenkort start een cursus onder de titel "Leer mij Salland kennen". Bijzonderheden staan in het onderstaande artikel:

Zes avonden cursus over Salland: start 2 maart 2015

Komend voorjaar start voor de zevende keer de cursus ‘Leer mij Salland kennen’. De cursus van zes avonden is voor èn door Sallanders. De locaties zijn  in het buitengebied van de gemeenten Deventer, Olst/Wijhe en Raalte.  De cursus wordt afgesloten met een dagexcursie door Salland.  

De cursus richt zich op Salland als totaal, maar legt wel nadruk op het landelijk gebied met connecties met de stad Deventer.  De organiserende werkgroep werkt samen met IJssellandschap en Leader en  wil laten zien hoe mooi Salland is en hoe interessant de geschiedenis.  Daarom is ook voor locaties in het buitengebied gekozen om zo inderdaad ‘Salland beter te leren kennen’.  Dat zijn o.a. havezate kasteel De Haere in Olst, Staatsbosbeheer in Den Nul, de School van Frieswijk, een zuivelboerderij en de kerk van Wesepe.   Zowel nieuwe bewoners van Salland als mensen die hun hele leven hier al wonen, waren enthousiast over de voorgaande cursussen.  Ook de contacten tussen de cursisten onderling waren een succes. 

Elke van de zes avonden kent een thema: geschiedenis, economie, cultuur en streektaal, bestuur, agrarisch, saamhorigheid in de dorpen, religie en landgoederen. Het thema past ook bij de locatie.  Twaalf deskundige docenten waaronder  stadshistoricus Clemens Hogenstijn, historicus Ewout van der Horst, Jaap Starkenburg  van  IJssellandschap, Robert Kemper van Sallands Erfgoed, journalist Michiel Bussink, Peter Dullaert (religie), Philomène Bloemhof (streektaal) en Mieke Conijn van het Kunstenlab.

 

6 januari: Nieuwjaarsvisite

Aan het begin van 2015 bent u van harte welkom op de "nieuwjaarsvisite" van de vereniging. Geheel in traditie heffen we het glas, gevuld met boerenjongens en boerenmeisjes, op het Niuewe Jaar. Als tractatie worden de al evenzeer traditionele knieperties geserveerd. Het belooft een gezellige avond te worden, met een fijne, ouderwetse sfeer:

Dinsdag 6 december vanaf 19.30 uur in het "Tivoli"-gebouw van De Landstede, Zwolsestraat 63.

 

9 december: docu-film Oerijssel - 'Zunnewende'

Dinsdag 9 december organiseert de vereniging een voorstelling van de docu-film Oerijssel - 'Zunnewende. In deze film gaan cineaste Margje Fikse en regisseur Geertjan Lassche op zoek naar de 'roots',  naar oermensen, spokerij, paasvuren en wonderbomen.

Dit eerste deel van docufilm-serie Oerijssel, getiteld ‘Zunnewende’, neemt je mee naar de tijden van heidendom, bijgeloof en rituelen die vandaag nog levend zijn. Margje legt contact met een aantal mensen die dicht bij het verleden staan. Natuurmens Wim Toorneman, die gefascineerd is door paasvuren. Verhalenverteller Herman Kampman. Maar ook dominee Henk Vreekamp die expert is in het heidendom. Het verhaal start in de donkere dagen, gaat via de vruchtbaarheidsfeesten naar het voorjaar en eindigt met een zonnewende op de Holterberg, op de langste dag van het jaar.

Zunnewende’ heeft iets van een roadmovie. Als kijker reis je mee naar Espelo, Zwartewaterklooster, Staphorst en Hellendoorn. De film is een sferische belevenis, waarin heden en verleden doorlopend met elkaar worden verweven.

 

De film wordt vertoond in de aula van Scholengemeenschap De Landstede, Zwolsestraat 63, Raalte.

Aanvang: 19.30 uur - zaal open vanaf 19.15 uur.

Toegang: € 5,00 incl. kop koffie/thee - voor leden van de vereniging € 4,00 icl. kop koffie/thee

Medewerkers en leerlingen van De Landstede: € 4,00 incl. kop koffie/thee

 

29 november: "open zaterdag"

Zaterdag 9 november houdt de vereniging weer een "open zaterdag" in het Tivolie gebouw van scholengemeenschap De Landstede. Vanaf tien uur is iedereen, leden en niet-leden, welkom, de koffie staat klaar. In de ochtend is er speciaal voor degenen die de laatste tijd lid van de vereniging zijn geweorden een korte presentatie door de werkgroepen om de verschillende activiteiten toe te lichten. Deze presentatie wordt gevolgd door een introductiecurus Genealogie.  Daarbij wordt aan de vraag wat genealogie is, waar welke gegevens gezocht kunnen worden, de inhoud van verschillende archieven zoals de burgerlijke stand, het bevolkingsregister, de doop-, trouw- en begraafboeken,oud-rechterlijk archief, notarisarchief, Kadaster etc. Daarnaast wordt kort ingegaan op de vraag hoe de gevonden gegevens het best systematisch kunnen worden vastgelegd met behulp van genealogieprogramma's voor de computer.

Daarnaast bestaat de gelegenheid zelf op onderzoek uit te gaan is het uitgebreide documentatiecentrum, zowel op papier als digitaal.

Heeft u oude foto's, ansichtkaarten, dia's of oude documenten, neem ze mee en laat er een scan van maken.

9 November zijn we met name op zoek naar oude schoolfoto's, klassefoto's maar ook foto's van leraren, onderwijzers en oude schoolgebouwen.

U bent welkom; de toegang is gratis.

 

Heruitgave "Overijsselsche vertellingen"

Het bekende boek "Overijsselsche Vertellingen"van de hand van Ds. Pieter Heering, predikant te Steenwijkerwold van 1862-1868, zal opnieuw worden uitgegeven.

Belangstelling?  -  U kunt het boek via het secretariaat van de vereniging bestellen: jan.leenhouts@versatel.nl

Graag uw adres en telefoonnummer vermelden bij uw bestelling.

 

Mooie collectie oude documenten

Tijdens de Stöppelhaene foto-expositie hebben we veel afspraken kunnen maken om oude foto's en documenten te scannen. Diee sfspraken zijn we successievelijk aan het afwerken.Onlangs hebben we een grote hoeveelheid oude documenten in bruikleen meegekregen en het materiaal is inmiddels gescand. Van kleine briefjes met betalingsgegevens tot aanslagen in de quotisatie aan het begin van de 19e eeuw: een grote verscheidenheid met veel informtie.

een van de mooiste stukken van een zogenaamde "carte civique" stammend uit de "Franse" tijd, gedateerd 9 juli 1812. De tekst is in het Frans, destijds de officiële taal, ook in Raalte, al zullen de meeste inwoners het niet gesproken hebben.

Het stuk is bijzonder omdat het originele register niet meer bestaat.  Hieronder een afbeelding:

 

 

 

Veel belangstelling voor open dag

Veel leden en niet-leden kwamen zaterdag 27 september een kijkje nemen bij de vereniging in het Tivoli-gebouw van De Landstede. Ze konden kennismaken met het nieuwe domicilie van de vereniging. Zowel binnen als buiten was er het nodige te zien en te beleven. Landbouwmuseum De Laarman uit Luttenberg was aanwezig met een mobile smederij en een aantal ouderwetse gebruiksvoorwerpen. De klederdrachtengroep had in een van de lokalen een "huiskamer" ingericht waar de kraamvisite werd ontvangen, de wderkgroep Stolpersteine liet zien hoe de stand van zaken van het project is. De fotoanelen van Jos Segbers trokken zoals gewoonlijk weer veel belangstelling. Riek Hofstede presenteerde haar boek over de geschiedenis van Boerhaar en Hengevelde en onze dialectgroep gaf uitleg over de activiteiten. Uiteraard kon er ook gesnuffeld worden in het documentatie- en fotoarchief. Verschillende bezoekers brachten oude foto's en documeten mee om te laten scannen.

Al met al een bijzonder geslaagde "open dag".

27 september: open dag in het "Tivoli" gebouw

Leden en belangstellenden zijn zaterdag 27 september weer welkom bij de vereniging. Dit keer in het nieuwe onderkomen, het "Tivoli" gebouw van scholengemeenschap De Landstede aan de Zwolsestraat. Een mooie gelegenheid kennis te maken met de nieuwe huisvesting maar ook om historisch oonderzoek te doen in het uitgebreide documenatiecentrum. Daarin is een schat aan informatie te vinden voor historici en stamboomonderzoekers. Ook het foto-archief is beschikbaar.

Een mooie gelegeheid ook om kennis te maken met de nieuwe werkgroep van de vereniging, de werkgroep klederdrachten die naast het bewaren van oude kledingstukken ook de geschiedenis ervan gaat vastleggen. Zo blijft de informatie ook voor toekomstige generaties beschikbaar.

Een groot deel van de foto's die tijdens Stöppelhaene geëxposeerd werden in de Plaskerk, zal te bezichtigen zijn en de historische film van Raalte in 1967 zal niet alleen te zien zijn maar is ook op DVD verkrijgbaar.

Heeft u oude foto's, ansichtkaarten of dia's Neem ze mee naar de open dag. Er wordt ter plaatse een scan van gemaakt voor het foto-archief.

Ook oude documenten zijn  welkom, bijvoorbeeld oude koopacktes, trouwboekjes, trouwbrieven etc. Hoe ouder, hoe interessanter, ook al is de handgeschreven tekst moeilijk leesbaar: geen probleem. Een scan of een kopie is snel gemaakt en de originelen kunnen weer mee naar huis. 

U vindt het "Tivoli" gebouw op het adres Zwolsestraat 63. De ingang is tegenover het overdekt zwembad en sporthal Tijenraan.

 

2 september: algemene ledenvergadering druk bezocht

Dinsdag 2 september begon het nieuwe seizoen 2014-2015 met de algemene ledenvegadering, dit keer in ons nieuwe onderkomen, het "Tivoli" gebouw van scholengemeenschap De Landstede. Voor de leden een mooie gelegenheid om met het nieuwe domicilie kennis te maken. De opkomst was groot en de aanwezigen toonden zich enthousiast.

Het huishoudelijk gedeete werd vlot afgewerkt. Bijzonderde aandacht werd beteed aan het afscheid van mevrouw Cobi Brinkhuis die na 26 jaar de tijd gekomen vond afscheid te nemen. Haar grote verdiensten voor de vereniging werden onderstreept door haar te benoemen tot ere-lid van de vereniging.

In haar plaats zal Maaike Freriks het bestuur aanvullen.

Maaike presenteerde ook het rapport van de werkgroep "historisch perspectief". U kunt de presentatie bekijken als u hier klikt.

Na de pauze nam Robert Kemper uit Haarle de aanwezigen in een presentatie mee naar de Sprengenberg, naar de bekende "witte toren van Palthe". Kemper vertelde zijn gehoor over de familie Palthe, de Van Wulfften Palthes en uiteraard over het huis met de toren.

Al met al een interessante avond.

 

Hoe bereikt u het gebouw "Tivoli"?

Komend vanuit het centrum van Raalte neemt u de Zwolseweg en rijdt u richting Zwolle tot aan de rotonde. Hier gaat u rechtdoor. Rechts ziet u het overdekt zwembad en de sporthal. Tegenover de inrit naar de sporthal gaat u links de parkeerplaats van scholengemeenschap De Landstede op. Vervolgens gaat u naar links en rijdt om het gebouw heen. Op het Landstede terrein staat het Tivoli gebouw links achteraan, los van het hoofdgebouw van de school.U kunt bij de ingang parkeren.

Het jaarverslag over 2013-2014, het financieel verslag en het verslag van de ledenvergadering van 3 september 2013 kunt u downloaden als u hier klikt: Jaarstukken

 

Na het formele gedeelte van de vergadering zal Robert Kemper uit Haarle een uiteenzetting geven over de bekende "toren van Palthe" op de Sprengenberg bij Haarle. Hij zal antwoord geven op vragen als "wat is het voor gebouw; waar wordt het voor gebruikt; van wie is het; wat is de historie ervan?". Bent u ook benieuwd naar de antwoorden, dan mag u de vergadering niet missen: U bent van harte welkom.

 

Foto-expositie tijdens Stöppelhaene druk bezocht

Tijdens het Stöppelhaenefeest organiseert de vereniging weer een foto-expositie. Dit keer in de Raalter Plaskerk, een prachtige locatie in het centrum van het dorp. De expositie komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Gemeente en Stichting Stöppelhaene. Een tentoonstelling, waaraan ook Jos Segbers zijn medewerking verleent. Naast foto's is er ruimte voor klederdrachten, genealogie en de presentatie van de film van oud-Raalte uit 1967: tijdens Stöppelhaene te koop voor € 10,00

De expositie is op donderdag 28 augustus en vrijdag 29 augustus van 10.00 tot 20.00 uur

zaterdag 30 augustus van 10.00 tot 19.00 uur

zondag 31 augustus van 10.30 tot 17.00 uur.

Burgemeester Piet Zoon kwam ook een kijkje nemen

 

 

15 augustus: overhuizing naar nieuw onderkomen

Vandaag, 15 augustus 2014, is de vereniging "verhuisd". Van boerderij Strunk aan de Devengterstraat waar de vereniging ruim 25 jaar haar domicilie had, naar het Tivoli gebouw van de scholengemeenschap "De Landstede" aan de Zwolsestraat. De verhuisklus bestond uit het vervoeren van 9 dossierkasten met inhoud. Met vereende krachten is dat prima gelukt en 's middag's rond half vier stonden de kasten op hun plek en was alles weer ingepakt.

De jaarvergadering op 2 september kan in het nieuwe onderkomen gehouden worden.

 

 

Geslaagde expositie OLDO spoorlijn

Zaterdag 24 en zondag 25 mei organiseerde de vereniging in samenwerking met Jos Segbers en Jan Wallink een expositie over de OLDO spoorlijn. Deze spoorlijn, van de Overijsselsche Lokaalspoorlijn Deventer-Ommen was gedurende de periode 1910 - 1935 in gebruik en liep van Deventer via Diepenveen, De Hoek, Eikelhof, Wesepe, Pleegste, Hartkamp naar station Raalte en vandaar via Posthoorn en Lemelerveld naar Ommen.

Origineel geëmailleerd naambord, beschikbaar gesteld door Museum De Waag, Deventer

 

De expositie was een groot succes: een groot aantal belangstellenden kwam naar "boerderij Strunk" om herinneringen op te halen over de spoorlijn en "Bello", de bijnaam voor de treinen die erop reden.

Er werden veel nostalgische herinneringen opgehaald en gedeeld. Enkele bezoekers hebben de treinen nog zien rijden, anderen kende de verhalen van hun ouders of grootouders. Zoals het echtpaar waarvan de opa stationschef was in Lemelerveld.

 

 

Al met al een goed geslaagd evenement.

De volgende expositie zal naar alle waarschijnlijkheid tijdens Stöppelhaene (eind augustus) in de Plaskerk gehouden worden. Ook dan weer veel historische foto's en films van Raalte


 

Bestel boek "Boerhaar-Hengeveld-Wengelo" via de vereniging

De historische vereniging Raalte stelt u in de gelegenheid een exemplaar te bestellen van een boek
met als titel: “BOERHAAR HENGEVELD EN WENGELO” van H.Th.A. Hofstede-Schotman. 
Met medewerking van de werkgroep Boerderij- en Veldnamen van de Historische Vereniging Wijhe, wordt dit een uitgave van 144 pagina’s, voorzien van veel oude foto’s van boerderijen, van inwoners en oud-inwoners.
De Buurtschappen Hengeveld en Wengelo, met oude boerderijen, kerkstaties, bedrijven, horeca en winkels, grotendeels opgegaan in het kerkdorp Boerhaar, strekken zich uit over een deel van de Raalterweg tot de grens met Raalte: de Waterstraat, Vettewinkelweg, de Wesenberg, Boerlestraat, Boerhaar, Boerhaarseweg, Luitenant Andersonstraat, deel van de Zandhuisweg, Withuisweg, Omloop en de Scherpenzeelseweg over de Rijksstraatweg tot de grens met Olst.
Ook boerderijen van parochianen van de Boerhaar uit de buurtschap Tongeren, gelegen aan de Daslever, Langeveltsloo, Leugenshorst en de Elshofweg, zijn hierin opgenomen.


Deze uitgave is zaterdag 6 september 2014 a.s. verkrijgbaar. Het boek is dan ook verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandel, en vanaf oktober is de prijs € 22,50 per stuk. U ontvangt dit boek, indien u het via de secretaris bestelt, voor slechts € 20,-. De vereniging krijgt hiervan een bedrag voor de verenigingskas. U helpt zo uw vereniging weer.
Bestellingen voor het boek kunnen worden ingeleverd bij de secretaris. Dat kan door een e-mail te sturen aan jan.leenhouts@versatel.nl of het bestelformulier te downloaden van onze site. Zoals met het boerderijenboek krijgt u via de e-mail bericht wanneer u het boek kunt komen ophalen.

Let op de actie is slechts geldig tot 1 oktober 2014.

 

Leuke foto's "geestelijk leven".

Nogal wat mensen die zaterdag 22 februari naar de open dag van de vereniging kwamen, brachten oude foto's mee met het thema "geestelijk leven". Het leverde weer een leuke aanwinst voor de fotocollectie.

Hieronder een voorbeeld:

Een andere foto die we mochten scannen was een opname gemaakt bij het afscheid van dominee Albada op 30 september 1984. Op de foto heeft hij zojuist een herinneringsbord van de gemeente Raalte in ontvangst genomen, aangeboden door burgemeester Wim Zuidwijk


Nog een prachtige foto, beschikbaar gesteld door de familie Klein Koerkamp: hierop is het "rijke Roomse leven" prachtig in beeld gebracht door fotograaf Herman Aa. Het is een opname van het feest ter gelegenheid van de intocht in Raalte en de eerste H. Mis van pater Klein Koerkamp in 1964. Ook een mooie doorkijkje naar de Varkensmarkt tussen de De Zwaan en Jorink door:


Tot de "oogst" van de open dag hoorden ook enkele zogenaamde pachtboekjes. Daarin werd door de landeigenaar aantekening gehouden van de betalingen van de jaarlijkse pacht. Het oudste boekje begint in 1744. Het betreft de boerderij Laarman in Boetele. Een grote collecte oude bidprentjes tenslotte, maakte de open dag tot  een groot succes.

Pagina uit het pachtboekje van boerderij Laarman. Te zien is hoe er "in natura" werd afgerekend: er werd geleverd: rogge, boekweit, een varken, 2 schapen, 3 paar hoenders. Daarnaast ook nog eens 8 diensten met paard en wagen, dat betekende 8 dagen werken voor de eigenaar van de boerderij, compleet met paard en wagen.

 

Thema volgende open dag: "geestelijk leven"

De volgende "open dag" van de vereniging is zaterdag 22 februari 2014. Het thema dat voor deze dag is gekozen is "geestelijk leven". Bezoekers (leden en niet-leden zijn van harte welkom) worden verzocht hun oude foto's of eventuele dia's mee te nemen. Wij maken er ter plekke een scan van. We zijn vooral op zoek naar afbeeldingen die te maken hebben met het geestelijk leven van Raalte in vroeger tijd. Bijvoorbeeld foto's van processies, de Zondagsschool, het afscheid van de dominee, de intocht van een nieuwe pastoor, de eerste H. Mis opgedragen door een neomist, palmpasenoptocht, bijzondere begrafenisstoet met een ouderwetse lijkkoets. 

Uiteraard zijn ook andere afbeeldingen van Raalte welkem: hoe ouder, hoe liever. Als u er een scan van laat maken, kunnen anderen er ook van genieten.

 

Deelname aan de manifestatie voor het hospice

De vereniging is zondag 9 februari één van de "standhouders" op de manifesttaie ten bate van het nieuw te bouwen hospice in Raalte. Het evenement vindt plaats in de Leeren Lampe en duurt van 11.00 tot 17.00 uur.

In de voormalige "witte bar" (trap af naar beneden) zal de vereniging o.m. de film van Raalte in ca. 1966 vertonen. Ook de collectie oude foto's is digitaal aanwezig en ook daarvan zullen beelden te zien zijn.

De vereniging heeft in de "witte bar" gezelschap van de Raalter Verhalenvertellers. Verhalen en beelden zullen elkaar afwisselen.

 

Veel nieuwe aanwinsten!

De laatste weken heeft de vereniging een grote hoeveelheid nieuwe aanwinsten gekregen. We hebben namelijk van circa tweeduizend dia's die in het archief van de gemeente Raalte berusten, scans mogen laten maken. Nu is het een kwestie van sorteren en langzaam maar zeker zullen de oude plaatjes op de wibsite te vinden zijn: zie onder foto's.

Ook Stichting Stöppelhaene bleek nog een grote partij dia's te bezitten. Veelal gemaakt in jaren '60 tot '80 van de vorige eeuw. Een aantal daarvan door deken Aveskamp die na zijn vertrek uit Raalte elk jaar naar Raalte kwam om het Stöppelhaenefeest mee te maken. Ook die collectie hebben we op kosten van Stichting Stöppelhaene kunnen laten digitaliseren. Een eerste serie is inmiddels op de site te zien!

 

Open dag: 25 januari 2014

24 Januari was de eerste open zaterdag in 2014. Voor bezoekers weer de gelegenheid te snuffelen in de bibliotheek van de vereniging. Of om oude foto's te laten scannen. Er waren weer enkele leuke aanwinsten, onder andere een foto van de Grote Markt in Raalte, kort na de doorbraak van de vroeger doorlopende bebouwing van de Herenstraat naar de Grotestraat, voeger de Langestraat genoemd. Zie hieronder.

Grote Markt na doorbraak Herenstraat-Grotestraat

Nieuwjaarsvisite 7 januari

Leden van de vereniging zijn dinsdag 7 j