Ridders van Ramelo

Het burchtterrein van de ridders van Ramelo

De ridders van Ramelo, vanaf 1165 genoemd , hebben lang in archieven bestaan zonder dat de locatie van hun burcht bekend was. In 1994 ontdekte amateurarcheoloog Bert Terlouw het burchtterrein in het buurtschap Ramele in Raalte, nadat hij een legende hoorde over een kasteel in dat gebied. Het terrein was bedekt met een halve meter grond om er landbouwgrond van te maken. De ontdekking van het burchtterrein heeft geleid tot nieuwe inzichten in de geschiedenis van Raalte en Salland. Meer informatie over de familie Van Ramelo is in 2022 opgedoken en moet nog verder onderzocht worden.

 

 

De burcht

De burcht bestond uit een middenterrein, omringd door drie grachten en een toegangsweg. Het terrein was strategisch gelegen in een moeras. Het middenterrein had een diameter van 36 meter en waarschijnlijk stond er een houten toren op. De buitenste gracht had een diameter van 86 meter. Het terrein was alleen bereikbaar via een pad van 87 meter lang vanaf de Haansweg.

 

Relatie met de Plaskerk

Ministerialen waren dienstlieden van de bisschop van Utrecht en beheerden de bisschoppelijke domeinen en dienden in het bisschoppelijke leger en aan het het bisschoppelijk hof. De vroegst bekende ridder Engelbertus van Ramelo trad op namens Godefridus van Rhenen, en zijn zoon, eveneens genoemd Engelbertus van Ramelo, trad op namens Balduinus II van Holland.
De ministeriale familie van Ramelo’s dienden meerdere bisschoppen door de jaren heen. Er is een verband tussen de ridders van Ramelo en de Plaskerk in Raalte, aangezien de ridders eigenaar waren van de kerk en het patronaatsrecht in 1265 schonken aan het Zwartewatersklooster in Hasselt. De kerk van Raalte werd voor het eerst in een akte uit 1123 vermeld.

 

 

Het wapen

Ridders dragen kleuren. Het wapen van de ridders van Ramelo was hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het oude wapen van de heren van Horne, met tien geel-rode verticale banen. Dit wapen kwam mogelijk mee vanuit het zuiden naar Salland en ontwikkelde zich verder in andere familiewapens.
Al met al heeft de ontdekking van het burchtterrein en de informatie over de ridders van Ramelo geleid tot nieuwe inzichten in de geschiedenis van Raalte en Salland, en er is nog veel te ontdekken en onderzoeken.