Klederdrachten

Klederdracht groep

 

 

Klederdrachten

Klederdrachten zijn een belangrijk deel van de Sallandse cultuur. Het is belangrijk dat de kennis van de klederdrachten bewaard en overgedragen wordt. De werkgroep klederdracht wil hieraan graag een bijdrage leveren. Wij vinden het belangrijk dat de dracht gedragen wordt “zoals het hoort”, dat wil zeggen: zoals men dat vroeger deed.

Doel:

Onze klederdracht groep heeft als doel de grote verscheidenheid aan streekdrachten te verzamelen, te bewaren en in stand te houden. Op een interactieve wijze willen wij de dracht presenteren. Daarnaast willen wij gebruik maken van oud beeldmateriaal en gebruiksvoorwerpen uit de tijd dat de klederdracht werkelijk gedragen werd.

Bent u in bezit van Sallandse klederdracht, knipmutsen, sieraden of oude foto’s en zoekt u er een goede bestemming voor, dan zijn wij daar zeker in geïnteresseerd.

Ook willen wij de oude ambachten die met de kleding te maken hebben in stand houden. Daarbij kun je denken aan mutsen wassen, kantklossen, Liers kant, kralen breien etc.

 

Contactpersonen:

Mieny Tuten. tel. 0572-360083 of e-mail: derkenmieny@hotmail.com

 

Cursus mutsen wassen

Drie dames van de werkgroep klederdracht hebben een cursus mutsen wassen gevolgd. Voor twee van hen was dit het tweede jaar. De cursus wordt gegeven door de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland en duurt vier dagen.

        

De dames (hierboven op de foto) hebben deze cursus gevolgd omdat het een uitstervend beroep is en het belangrijk is dat de kostbare mutsen die er nog zijn, op de juiste wijze gewassen, gesteven en opgemaakt worden. dank zij de cursus blijft de kennis behouden. Tijdens de vier dagen leer je hoe je een muts moet wassen, stijven en opmaken. Ook wordt geleerd eventuele beschadigingen te restaureren.

Tijdens de cursus kom je in contact met andere dames die in musea de mutsen en kleding bewaren en onderhouden. Een mooie gelegenheid om kennis en ervaring uit te wisselen.